82% от цялото богатство, генерирано на света през 2017 г., е отишло при най-богатия 1%, показва последното изследване на Oxfam International. Долните 50% пък не са видяли никакво увеличение на приходите си, казва още от организацията.

Oxfam подчертава, че тенденцията не показва разцъфтяваща икономика, а е симптом на провалена икономическа система, казва Уини Бянийма, изпълнителен директор. "Тя е изкриване в полза на богатите, вместо да възнаграждава труда с богатство".

Сред основните причини за възможностите за неплащане на част от данъците на най-богатите, лобизма и влиянието на компаниите върху законодателството, спад в нивото на правата и защитите на работниците и тенденцията за намаляване на разходи.

Oxfam не подготвя такъв доклад за първи път. Миналата година организацията установи, че 61 от най-богати хора в света са получили толкова, колкото най-бедните 50%. За тази година тази цифра е 42.

Изследването, публикувано малко преди форума в Давос, използва данни от Global Wealth Databook на Credit Suisse. Повишаващото се наравенство е сред основните теми на форума от години.

"Трудно е да намерим политически или бизнес лидер, който да не казва, че е притеснен от тенденцията. Но е още по-трудно да намерим някого, който да прави нещо по въпроса", казва Бянийма.