Продуцентът на филма "Вълкът от Уолстрийт" и доведен син на бившия премиер на Малайзия заяви в петък, че е невинен по обвинение за пране на $248 милиона от държавен инвестиционен фонд, предава AP.

Той е третият от семейството, на когото е повдигнато обвинението по скандала 1MDB, който свали кабинета на Наджиб Разак миналата година.

Риза Азиз е обвинен, че е получил парите през 2011 и 2012 г. от 1MDB и ги е пренасочил към банкови сметки на компанията си Red Granite Pictures Inc., която продуцира кино лентата, режисирана от Мартин Скорсезе с главен актьор Леонардо ДиКаприо.

Парите са прехвърлени от швейцарски сметки към две компании, за които САЩ казват, че са свързани с 1MDB, към Red Granite. 42-годишният Риза е пуснат под гаранция. Ако бъде признат за виновен, той може лежи до пет години в затвора.

Премиерът Наджиб създаде фонда 1MDB през 2009 г., за да подпомогне развитието на Малайзия, но в крайна сметка генерира милиардни дългове. Според разследващите, поне $5,4 милиарда са откраднати и изпрани от помагачи на бившия министър-председател.