Румънската стокова борса (BRM) обяви, че от от 7 февруари 2022 г. ще пусне платформа за договаряне и търговия на двустранни договори за доставка на електроенергия. Тя ще е с продължителност на доставка, по-голяма или равна на един месец, пише Romania Insider.

Инициативата на Румънската стокова борса за стартиране на платформа за търговия се осъществява в контекста на либерализация на дейността по опериране на енергийните пазари. Тя е свързана с общите правила на ЕС за вътрешния пазар на електрическа енергия и с нормативни актове, които позволяват търговията с електрическа енергия на извънборсови пазари, които не са регулирани от компетентния орган.

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

По едногодишен договор

Според BRM дългосрочните двустранни договори са предназначени да запълнят празнината, която се усеща в момента на вътрешния пазар на електроенергия в Румъния. Освен това те имат решаваща роля за покриване на рисковете от волатилност на цената, видими през последния период от време.

"Създаването на платформата е много необходимо в процеса на развитие на румънските пазари на електроенергия и привеждане в съответствие с правовите изисквания на ЕС", казват  представителите на Стоковата борса в изявление, цитирано от румънския всекидневник Adevarul.