Запасите от злато на Русия ще стигнат за още поне 40 години, заяви министърът на околната среда на федерацията Александър Козлов, цитиран от РИА Новости.

"Русия заема първото място в света по запаси на златото (13%) и трето по добив, след Китай и Австралия", каза той. "Страната ни е обезпечена със злато за следващите 40 години при текущия темп на добив."

По думите му доказаните залежи на злато постоянно се увеличават. Той посочи, че от 2010 г. досега те са нараснали с 6 хил. тона.

През същия период в Русия е започнал добив от три големи находища - Наталкинское и Павлик, намиращи се в Магадан, Гросс в Якутск и Верниское в Иркутск. По думите му сега се подготвя добив от Сухой лог, намиращ се също в Иркутск, както и няколко крупни находища в Далечния изток.

Именно последният регион е и най-голямото находище за злато в страната. Там се намират седем от общо петнадесетте най-големи рудници. Сред големите находища, които се разработват или скоро трябва да започнат да се разработват, са Купол (приблизително 150 тона злато), Двойное (60 тона), Покровском (70 тона), Асачинское (30 тона).