Властите в САЩ са поставили под техен контрол над 280 криптосметки, използвани от севернокорейски хакери, предава The Wall Street Journal. Сметките са използвани от севернокорейците, както и от техни китайски агенти, за изпирането на част от откраднати $300 млн. от криптоборси по света, включително една в САЩ, през последните две години.

Разследването осветлява първия случай, в който хакерите на Пхенян са атакували американска криптокомпания, посочват официалните лица. Компанията, фокусирана върху блокчейна Algorand, е наименована само като "Борса 10" от властите.

"Северна Корея заобикаля санкциите чрез кибератаки срещу международни финансови мрежи и криптоборси, за да генерира приходи за военната си дейност", казва генерал Пол Накасон, командир на киберкомандването на САЩ.

Агенти на правосъдното министерство и приходната агенция казват, че хакерите са използвали malware, за да придобият достъп до борсите и да крадат криптовалута от сметки на потребителите. След това те са използвали китайски посредници, за да изперат част от средствата. Според властите, хакерите са свързани с Lazarus Group, които се контролират от разузнавателните агенции на режима.

Северна Корея поднови кибератаките срещу чуждестранни банки в опит да си осигури валута

Северна Корея поднови кибератаките срещу чуждестранни банки в опит да си осигури валута

Предупреждението идва от няколко американски агенции