Със задълбочаването на кризата с коронавируса в световен мащаб, Швейцария беше един от добрите примери със своята добра подготовка за подобни ситуации.

През годините на Студената война правителството в страната е изисквало всяко домакинство да има бункер към жилището си, а гражданите са били инструктирани да държат запаси с храна и стоки от първа необходимост.

Дори и днес швейцарските власти съветват гражданите си какви запаси трябва да имат за спешни случаи.

Въпреки това европейската страна е изправена пред дефицит на ключовия за производството на дезинфектанти алкохол. А причината за това е, че през 2018 година Швейцария се отказа от резервите си от етанол, пише Bloomberg.

Според публикация в местното издание Daily Tages-Anzeiger запаси от между 8000 и 10 000 тона етанол, които е можело да бъдат използвани за производството на дезинфектанти в случай на пандемия като сега, са били изведени от запасите преди две години в опитите за приватизирането на националния пазар на алкохол.

Но това решение е създало остър недостиг на дезинфектанти за ръце, след като тези продукти изчезнаха от рафтовете в аптеките в много държави, включително и в Швейцария.

Сега компаниите в страната от дестилериите до производител на парфюми Giuaudan трябва да се справят с недостига на алкохол за производството на такива гелове, което да отговори на нарасналото търсене.

"Не може такава важна суровина като алкохола изведнъж да изчезне в ситуация на пандемия", казва Алоа Жомюи, който е член на Християндемократическата партия в страната. "Но за съжаление точно такава е картинката тук - федералното правителство очевидно е пренебрегнало важността да бъдем готови за такава криза", допълва той.

Според Daily Tages-Anzeiger държавата е дала на алкохолната индустрия време след либерализирането на пазара, преди да започне да поднови запасяването си с алкохол. Плановете за създаване на нов резерв е трябвало да бъдат обсъдени през тази година.