Американският долар поскъпва спрямо останалите основни валути като реакция на доста по-добри от очакваното данни, показващи солиден ръст на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през първия месец на годината.

Това сякаш е сигнал, че промишлената индустрия може би започва да стабилизира след една от най-лошите за нея година от края на последната рецесия. В същото време редовните седмични молби за помощи при безработица остават в ниски нива за 50-та поредна седмица, което е знак за продължаващо подобряване на американския трудов пазар.

От друга страна, днешният риск апетит на европейските пазари на акции сякаш връща частично статута на еврото и йената като евтини нисколихвени  валути, използвана за покупка на високодоходни финансови активи. Това оказва допълнителна подкрепа за "зелените пари", като еврото се понижава към 1,0987 долара, отстъпвайки от часови връх около 1,1045 нивото, достигнат по-рано през деня след серия смесени до добри икономически данни от еврозоната, информира bnr.bg.

Доларът поскъпва с 0,56% към 112,95 йени, отскачайки от вчерашно двуседмично дъно около 111,04 нивото и нараства с 0,46% към 0,9931 швейцарски франка.

В същото време британската лира опита известна стабилизация малко над 1,3900 долара, но продължава да се търгува близо до вчерашно 7-годишно дъно от 1,3878 нивото.

От началото на седмицата паундът се обезцени с над 3%, след като кметът на Лондон Борис Джонсън се противопостави на британския премиер Дейвид Камерън, стартирайки официално своя кампания за излизане на Великобритания от ЕС (Brexit) преди ключовия референдум по този въпрос на 23-ти юни.