Рекордният 22-процентов спад в продажбите на автомобили в Китай през януари заплашва да сложи край на ралито на паладия - метал, който се използва за производството на катализатор.

През изминалата година той успя да поскъпне с 59% или повече от всички останали основни суровини. До голяма степен бързият ръст на цената му през последните месеци се дължеше на очакванията, че Пекин ще въведе по-строги правила за вредните емисии, изхвърляни от автомобилите.

В четвъртък обаче браншовата асоциация в Китай представи по-песимистични прогнози за представянето на пазара. Експертите смятат, че през февруари продажбите на коли в страната ще се свият с над 30 на сто.

Паладият може да удари $3000 през 2020-а

Най-скъпият метал може да удари $3000 през 2020-а

Ралито продължава

Междувременно коронавирусът, който затвори част от заводите на производителите на автомобилни компоненти в Китай, ще доведе до допълнителен натиск върху глобалните доставки. В резултат компании, като южнокорейската Hyundai и японската Nissan са принудени да спрат част от дейността си заради дефицита на части.

Въпросът сега е колко сериозно ще бъдат засегнати доставките на автомобили, а оттам и колко сериозен ще бъде ударът върху паладия. В момента металът се търгува с 5,6% по-евтино от достигнатия пик през януари, като в четвъртък се продаваше за 2433,50 долара за унция.

От Citigroup прогнозират, че стойността на паладия може да се свие до 2100 долара в средносрочен план. При по-сериозно влошаване на ситуацията цената може да падне и до 1600 долара за унция.

Паладият мина $1900

Металът, който стана толкова скъп, колкото златото не е било никога

От началото на годината той е поскъпнал с 54%