Впечатляващото рали на цената на паладия има потенциал да продължи с бързи темпове и дори да достигне 3000 долара за унция. Това прогнозира експертът в търговията с метали в Goldman Sachs Джефри Кюри.

"Потенциалът за допълнително изкачване нагоре е впечатляващ, като пазарът в момента пазарът в момента върви към нормализиране на търсенето", посочва той.

"Допълнителното покачване на цените няма да е устойчиво, тъй като веднъж вече търсенето беше ограничено. Стойностите ще паднат отново, след което вероятно ще се отправят към нов пик, както се случи през миналата година", допълва експертът.

Дали продължаващото рали на най-скъпия метал не е балон?

Дали продължаващото рали на най-скъпия метал не е балон?

В това се съмняват анализатори

През 2019 година паладият поскъпна с 54% след остър скок в търсенето от страна на автомобилните производители. Сега въпросът пред инвеститорите е дали тази тенденция ще се запази или ще има по-сериозна корекция на пазара.

"Този процес вероятно ще продължи докато автомобилните производители не преминат към използването на други метали, като платина и родий, за правенето на катализатори", казва Кюри пред Bloomberg.

"Но това ще се случи едва, когато недостигът на паладий стане толкова остър, че да създаде проблеми в производството", допълва още той.

В началото на седмицата паладият достигна цена от 2577,27 долара за унция. Във вторник загуби 3,5% от стойността си до 2456,18 долара за унция, но все още е с 80% над цената си отпреди 12 месеца.

Цената на паладия за първи път в историята надхвърли $2 хиляди за унция

Цената на най-скъпия метал продължава да чупи рекорди

Експертите приписват скока на опасенията за недостиг на метала