В края на миналата седмица най-мощният от 60 години насам тайфун удари Япония. Стихията Хагибис отне живота на над 30 души, а още няколко десетки бяха ранени. Заедно с това в страната бяха отменени повече от 1000 полета.

Оценяването на материалните щети продължава, като една от сериозно засегнатите в страната индустрии е железопътният транспорт.

Според информация на местното издание The Japan Times, цитирана от Business Insider, тайфунът Хагибис е унищожил една трета от жп състава от футуристични влакове стрела. Изчисленията показват, че машините са на обща стойност около 32,8 милиарда йени или 300 милиона долара.

Влаковете са били потопени под вода на гарата в Нагано в северозападната част на Токио. Там се съхраняват влакове стрела Shinkansen, пише Associated Press.

По информация на NHK от East Japan Railway Company 10 машини с общо 120 вагона са били потопени. От компанията уточняват, че водата ще наруши част от функциите на влаковете, включително спирачките, функциите за контрол на мощността и климатизацията.