Apple разглежда внимателно дигиталните валути, а главният изпълнителен директор Тим Кук притежава криптовалути в собственото си портфолио. Но технологичният гигант няма намерение да инвестира част от свободните си средства в тях, пише The Wall Street Journal.

"Не смятам, че хората купуват акциите на Apple, за да получат експозиция към криптовалутите", казва Кук в интервю за The New York Times. И допълва: "Смятам, че е разумно да ги притежавате като част диверсифицирано портфолио, но не давам на никого инвестиционни съвети".

Apple обаче няма планове да включи крпитовалутите като част от Apple Pay, нито пък да приема плащания в тях а продуктите си. "Но има други проекти, по които работим", каза Кук, без да дава подробности.

Други компании и мениджъри вече навлязоха в криптосвета. През февруари Tesla съобщи, че е вложила $1,5 млрд. в bitcoin, а по-късно започна да приема криптовалутата като метод за плащане. През май обаче Мъск бързо сложи край на инициативата след публикации за енергоемкостта на криптовалутата.