Турция се подготвя за най-лошия сценарий в случай, че американският Конгрес реши да наложи санкции срещу страната заради закупуването на руската военна система S-400. Анкара складира важни части за американско производство оръжия, твърди Bloomberg.

Не е ясно кога е било взето това решение, но от турските власти посочват, че подготовката заради очакване на налагане на ембарго от страна на Вашингтон.

С такова заплашват Щатите от 2018 година, след като турският президент Реджеп Ердоган реши страната му да купи противоракетната система S-400, която е конкурент на американската Patriot.

Според информацията на представители от Анкара южната ни съседка се запасява с части за изтребителите F-16, както и за друга военна техника. По техните думи членката на НАТО Турция има за цел със закупуването на S-400 да се включи в производството на следващото поколение противоракетната система.

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология

"Първата партида S-400 ще бъде доставена в рамките на седмица или на 10 дни", става ясно от публикация на местното печатно издание Haberturk.

Междувременно в рамките на срещата на Г-20 в Осака през миналата седмица американският президент Доналд Тръмп смекчи тона спрямо Анкара. Той коментира, че администрацията на държавния глава Барак Обама е "третирала несправедливо" Анкара по отношение на искането за закупуване на американската противоракетна система Patriot.

"Докато сделката за S-400 е проблем, САЩ ще търсят различни решения за него", заяви Тръмп тогава.

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Американските власти обмислят 3 пакета ограничения за южната ни съседка