На всеки ваксиниран човек в САЩ да се плащат по 1500 долара на ръка - това предложи конгресменът от Демократическата партия Джон Дилейни в интервю пред CNBC. Идеята му е по този начин да се стимулират повече гражадни на страната да се ваксинират, за да може бързо да се достигне от критичния дял от над 70% имунизирани.

"Колкото по-бързо 75% от жителите на страната бъдат ваксинирани, толкова по-бързо ще сложим край на коронавируса и всичко ще се върне към нормалното", каза той.

От друга страна, Дилейни с този ход ще се опита да заобиколи и скептицизма на жителите на страната относно ваксината, като 40% от населението или вече са били болни, или не виждат спешна нужда да се ваксинират, или просто не вярват на данните на здравните компании, посочват от Zero Hedge.

Ваксината на Pfizer получи първата зелена светлина в света

Ваксината на Pfizer получи първата зелена светлина в света

Ограничени бройки от медикамента ще са достъпни във Великобритания скоро

Същевременно демократът е посочил, че по този начин ваксинирането ще може да остане доброволно и няма да се налага да бъде осъществявано насила. Това е и идеята на президента Тръмп, който обеща дозите да се получават само срещу съгласието на имунизираните.

"Ако все още се страхувате от ваксината и не искате да я получите, това е ваше право", каза той. "Тогава вие няма да участвате в програмата. Но познайте какво - ние ще докараме страната до състояние на стаден имунитет по-бързо, което ще е от полза и за вас. Затова според мен всички печелят."

Подобна идея обаче е много далеч от реализиране, особено като се има предвид, че двете партии в страната не могат да се разберат за размера на следващия пакет от мерки. Една от най-дискусионните теми е дали бизнесите да бъдат защитени от съдебни дела от свои служители, твърдящи, че са се заразили с болестта на работното място.

Въпреки че прогнозираната стойност на плановете, които партиите обсъждат, се въртят около още 1 трлн. долара, сумата, необходима за идеята на Дилейни, не е прозаична. Засега се изчислява, че имплементирането ѝ би струвало на министерството на финансите около 380 млн. долара.