Великобритания стана първата държава в света, която разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech, предаде CNBC. Медикаментът ще е достъпен на местния пазар още от следващата седмица.

"Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) да одобри ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech за употреба", заяви самото правителство тази сутрин. "Ваксината ще бъде достъпна в Обединеното кралство от следващата седмица."

BioNTech, немската биотехнологична компания, разработила ваксината съвместно Pfizer, заяви в изявление, че са готови да доставят незабавно първите дози в Обединеното кралство, а председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла изтъкна, че пускането на ваксината е "исторически момент".

"Днешното разрешение за спешна употреба в Обединеното кралство бележи исторически момент в борбата срещу коронавируса", каза той. "Това разрешение е целта, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели, и приветстваме здравните власти във Великобритания за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата на хората в Обединеното кралство."

"Тъй като очакваме по-нататъшни разрешения и одобрения, ние сме фокусирани върху спешното производство, за да доставим безопасно висококачествена ваксина по целия свят. Хиляди хора се заразяват всеки ден и конкуренцията има значение за прекратяване на тази опустошителна пандемия."