Престижното издание Forbes за първи път състави рейтинг на влиятелните руски инвеститори, съобщават руските медии. Любопитно е още, че класацията не се ограничава единствено до финансовия компонент, а и според значимите обществени проекти, оглавявани от бизнесмените.

Челното място заема бившият заместник-министър на съобщенията Денис Свердлов

"Бизнесмените започнаха да променят света, те даряват огромни суми за благотворителност и изпълняват социални, както и екологични проекти. Всичко това, ако бъде значително опростено, носи името "влияние" или ("въздействие")" обясняват от американското издание.

С колко забогатяха руските милиардери през 2021-а. Кои са в Топ 10?

С колко забогатяха руските милиардери през 2021-а. Кои са в Топ 10?

Общото им богатството на е нараснало с 39,4 млрд. долара от началото на годината

Рейтингът на Forbes включва 31 руски предприемачи

За всеки от тях е изчислен общият размер на инвестициите в т. нар. "добри дела" или "валутата на доброто" - през последните 11 години.

Общата "валута на доброто" на участниците в първия подобен "рейтинг на влиянието" е оценена на 31,5 милиарда щатски долара. Въпросната "валутата на доброто" за повечето от участниците в класацията се изчислява като се вземат предвид разходите (инвестициите в добри и значими за обществото и света неща).

Първата позиция за Свердлов е благодарение на цената на неговия дял в компанията-производител на търговски електрически превозни средства - Arrival.  Целият проект за въпросните возила е насочен към "подобряване на околната среда.

Необичайният път към богатството на най-новия руски милиардер

Необичайният път към богатството на най-новия руски милиардер

Игор Шилов започва с продажби на шапки от норка

Към 6 август делът на Свердлов се изчислява на 5,65 милиарда долара

В челната десетка влизат най-големият бенефициент на USM Holdings - Алишер Усманов, основният собственик на Renova - Виктор Векселберг, основният бенефициент на NLMK - Владимир Лисин, най-големият бенефициент на Evraz - Роман Абрамович, бенефициентът на Eurochem и SUEK - Андрей Мелниченко, съсобственикът на UC Rusal - Олег Дерипапорни, Владимир Потанин, основният бенефициент на "Северстал" - Алексей Мордашов и семейството му, както и шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов.

Връщайки се към екологичния компонент, Forbes подчертава, че предприятията на много от участниците в класацията все още причиняват голяма вреда на природата и все още няма общоприети норми за изчисляване на ефекта от инвестициите, които бихапроменили това.

В режим "зомби" работят 15% от руските индустриални предприятия

В режим "зомби" работят 15% от руските индустриални предприятия

Министерството на промишлеността смята, че те не могат да бъдат "просто затворени"