Петима души, сред които и двама чуждестранни граждани, са били задържани от българските органи по реда. Акцията е част от международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с бинарни опции и други финансови инструменти, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура - Кобленц - Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия. Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро.

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса - колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Сред задържаните е и ръководителят на групата - израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение "задържане под стража" от Окръжен съд - Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за "задържане под стража" на всеки от тях.