По-малко от седмица след като стана ясно, че правителството планира създаването на държавни бензиностанции, законопроектът за тях вече е готов. На пресконференция в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов потвърди това, като по неговите думи първоначално тези бензиностанции ще бъдат около 100 в цялата страна. 

Ресорният министър коментира, че държавата искала да отговори на очакванията на обществото за ценообразуването на бензина, съобщава News.bg. Финансовият министър твърди, че целта не е държавата да се меси в пазара, а да създаде възможност за по-добър пазар и по-добър достъп.

"Конкуренцията работи и няма нарушение на антимонополните правила", заяви той и допълни, че сериозно са се запознали с докладите на Комисията за защита на конкуренцията по казуса.

Държавата влиза на пазара на горива на дребно със свои бензиностанции

Държавата влиза на пазара на горива на дребно със свои бензиностанции

Ексцентричната идея за държавна намеса идва на фона на засилен контрол срещу "Лукойл" и нова проверка в сектора

"Видно е обаче, че някои бензиностанции поддържали с над 20 стотинки по-висока цена в сравнение с останалите бензиностанции и с 50 стотинки повече, отколкото бензинът излиза от данъчните складове", каза още той.

По думите на Горанов основният проблем е в това, че 91% от всички данъчни складове са собственост на шест оператора, което именно е проблемът. Заради това приоритет на законопроекта са и лицензираните данъчни складове.

"За да може да има всеки достъп до търговията с горива се създава Държавна петролна компания. На нея ще бъде прехвърлено съхранението на държавните резерви от горива. Всеки търговец ще може да има достъп до отложено плащане на акциз. Така ще се увеличи възможността за конкуренция", смята Горанов.