Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката. Тя ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Ведомството предлага още компанията да навлезе и на пазара на горива на дребно "с оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса".

Предвижда се държавното дружество да изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.

Министерството посочва още, че с цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Ексцентричната идея за държавна намеса на пазара идва на фона на засилен контрол срещу най-големия доставчик на горива "Лукойл". Компанията ще трябва да раздели нефтопровода си и данъчните складове, а промяната бе приета на второ четене от Народното събрание. В същото време КЗК прави поредна проверка на сектора след сезиране от прокуратурата.

"Лукойл" предупреди, че може да спре работа заради законови промени

Най-големият доставчик на горива в България предупреди, че може да спре работа

Компанията ще трябва да регистрира като отделни данъчни складове шестте си бази и нефтопровода