На последното си заседание днес служебният кабинет одобри стартирането на работата по втория участък на третия лъч на столичното метро от улица "Житница" до Околовръсния път. По линията ще бъдат изградени 4 метростанции, които ще свързват кварталите "Овча купел" и "Горна баня".

Правителството взе решение за подписването на договор с дружеството "Метрополитен" ЕАД по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 за осъществяването на проекта.

За изграждането на линията ще бъдат отпуснати 134 милиона лева, става ясно от официалното съобщение на Министерски съвет (МС).

Ето откъде ще минава разширението на метрото към "Слатина"

Ето откъде ще минава разширението на метрото към "Слатина"

7 нови спирки

"С приетото решение става възможно стартиране на изграждането на този участък от метрото до получаване на окончателно одобрение на проекта от Европейската комисия", посочват от пресцентъра на правителството.

Участъкът включва метростанциите "Никола Мушанов", "Монтевидео", "Овча купел 2" и "Горна баня".

Целият трети лъч трябва да осигури връзка между столичните квартали "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Красно село", "Славия", "Белите брези", "Лагера" и "Хиподрума" с центъра.

Преди една година Европейската комисия (ЕК) одобри инвестиция от над 368 милиарда евро от Европейския фонд за регионално развитие за новата линия на метрото между булевард "Владимир Вазов" и улица "Житница".

ЕК одобри 368 млн. евро за третата линия на метрото в София

ЕК одобри 368 млн. евро за третата линия на метрото в София

Инвестициите покриват и 20 метровлака