Европейската комисия одобри днес инвестиция от над 368 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие в подкрепа на изграждането на нова линия на метрото в София.

Проектът „Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул „Владимир Вазов“ - Център - ул. „Житница“ има за цел да се изгради нов лъч на метрото от почти 8 км, както и осем нови метростанции. 

Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси", отбеляза по този повод: 

"Софийското метро е един от най-добрите примери за това как средствата от европейския бюджет помагат на хората да живеят по-добре.  Ползите са много - третата линия прави придвижването на софиянци и гостите на столицата по-лесно и бързо, строителните работи създават работни места, а местните компании трупат ценен опит. Пожелавам успех на метрото и ще се радвам на още много такива добри проекти в България!"

Целта на този проект е да се свържат жилищните квартали Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Славия, Белите брези, Лагера и Хиподрума с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали Люлин, Младост, Обеля, Надежда, Лозенец и Дружба, като се прави връзка с линии 1 и 2.

Инвестициите покриват и 20 метровлака, които да обслужват линията.