Да работиш с бормашина всъщност не е престъпление. Въпреки това предприятието за ремонти на Юлия и Надя е забранено. Поради простата причина, че собственичките му са жени.

В Русия над 450 професии са забранени за жени. Защото минават за "много опасни". В списъка са включени дърводелството, ВиК, електроуслугите и още много други професии. На жените е забранено също така повече от два пъти на час да вдигат над 10 килограма...

Още от съветско време

Юлия и Надя се опълчват срещу тези закони. И срещу традиционното разделение на ролите. "Много рядко хората гледат доброжелателно на нашата работа. Най-вече мъжете. Не ни казват: Браво! Майсторска работа! В повечето случаи просто ни гледат недоверчиво. Или дори ни се присмиват. И почти винаги реагират негативно", разказва Юлия Борец.

В Русия разделението на ролите има дълбоки корени. А руските закони го засилват още повече: тежкият физически труд вредял на здравето на жената и на детеродните ѝ способности.

Идеята за защита на жените от "опасна" работа е още от съветско време, когато в годините след войната правителството си поставя за цел да увеличи раждаемостта. Но най-новият списък със забранени за жени професии е гласуван през 2000 година. И не са никак малко руснаците, които смятат тези забрани за смислени.

"Мъжете трябва да печелят пари за семейството. Това е тяхна работа. Дълго, много дълго мъжете са били ловци, а жените са наглеждали вкъщи печката", казва един минувач в Москва. А една жена добавя: "На жените сигурно не би им било лесно да вдигат релси например. За мъжете пък е трудно да плетат или да бродират. Всеки си има своята роля".

"Архаично"

Юлия Островская от московския Център за социално и трудово право намира списъка със забранените за жени професии за архаичен и дискриминиращ: "Списъкът трябва да бъде преразгледан, за да се установи дали в днешно време тези професии наистина все още са опасни. Когато трудовите условия действително са опасни, това се отразява еднакво лошо и на мъжете, и на жените. А това означава, че законът третира различно мъжете и жените".

Да променят схващането за разделението на ролите - за Юлия и Надя това е също толкова важно, колкото и да упражняват професията, която са си избрали. Затова двете са решили да работят само за жени.

"Понякога клиентките ни казват: Я, колко интересно! Това сигурно е трудна работа. Тогава им отвръщаме: Хващай гаечния ключ и затягай! Много често нашите клиентки ни помагат при ремонта. Тогава, естествено, не им взимаме пари", разказва Юлия. А нейна клиентка добавя: "За разлика от мъжете-майстори, Надя и Юлия винаги разговарят с мен като с равна. И внимателно ме изслушват какво искам".

Въпреки че законът е срещу тях, Юлия и Надя планират да разширят фирмата си. И да назначат на работа само жени. За да покажат на новото поколение, че стига да искаш, можеш да постигнеш всичко