Изпълнителният директор на един от двата най-големите производители на самолети в света - Airbus, Гийом Фори заяви пред радио RTL, че компанията може да се наложи принудително да съкращава служители. Той отбеляза, че подобни действия на работодателя се дължат на загрижеността за спасяването на компанията, която преживява истинска "екзистенциална криза".

Ръководителят на авиационния гигант отбеляза, че след летните ваканции производителят на самолети е попаднал в още по-трудна ситуация поради пандемията COVID-19, отколкото преди това мениджмънтът е очаквал.

Airbus съкращава 15 хиляди служители заради пандемията

Airbus съкращава 15 хиляди служители заради пандемията

Самолетната индустрия е изправена пред безпрецедентна криза

През юли тази година Airbus вече обяви намерението си да съкрати 15 000 свои служители по целия свят.

Сега ръководителят на компанията отбеляза, че "е много трудно да се разчита само на доброволното напускане" на служителите. Това се дължи на факта, че някои от служителите ще бъдат уволнени без обезщетение: Ако компанията плаща такива обезщетения на всички, тогава съществуването на Airbus ще бъде застрашено.

Комапнията планира да намали обема на производството и доставките с 40% през финансовата 2020-2021 г., ако това бъде договорено с клиентите.

Експертите смятат, че даже след стабилизиране на ситуацията, световната гражданска авиация ще загуби два от най-големите нови самолети. Става дума за Airbus A380 и Boeing 747-400, пише 1prime.ru.

Авиоиндустрията може да загуби 400 000 работни места до края на годината

Тази индустрия губи 400 000 работни места до края на годината. И още 25 милиона може да последват

Големите европейски компании вече обявиха планове да освободят хиляди служители

Airbus е създаден през 60-те години чрез сливането на няколко европейски производители. Проектира и произвежда пътнически, товарни и военно-транспортни самолети с марката Airbus. Седалището на компанията се намира в гр.Тулуза, Франция.