Европейският аерокосмически концерн Airbus ще съкрати около 15 хиляди служители по целия свят до края на лятото на 2021 г. поради ситуацията около пандемията от коронавирус, се казва в съобщението на компанията.

"Приемането на отговор на кризата поради COVID-19 се очаква да доведе до намаляване с приблизително 15 хиляди служители не по-късно от лятото на 2021 г.", отбелязват от Airbus.

Бизнес активността в гражданската авиация през последните месеци е спаднала с 40%, докато индустрията е изправена пред безпрецедентна криза, заявиха от компанията. В същото време обемът на въздушния транспорт може да се върне към нивата преди кризата не по-рано от 2023 г. и евентуално 2025 г., във връзка с които компанията е принудена да предприеме подходящи мерки, се казва в доклада на компанията.

Отбелязва се, че намалението в Германия ще възлиза на 5,1 хиляди служители, във Франция - 5 хиляди, 1,7 хиляди - във Великобритания, 900 - в Испания и още 1,3 хиляди - в други страни по света, където компанията оперира.

Airbus поставя оцеляването си под въпрос

Най-големият производител на самолети поставя оцеляването си под въпрос

Компанията най-вероятно ще съкращава хиляди работни места

Airbus е едно от най-големите предприятия за космическа и отбранителна дейност в света. Състои се от поделенията Airbus SAS, което произвежда пътнически самолети, Airbus Defense and Space и Airbus Helicopters за вертолети. Броят на служителите на компанията към 31 март е бил 136,5 хиляди души.