Групата Air France-KLM се опитва да привлече член на висшия мениджмънт на Air Canada за следващия си главен изпълнителен директор. Предпочитаният кандидат е оперативният директор на канадския превозвач - Бенджамин Смит, съобщават източници от групата пред френския вестник Le Monde.

Името на Смит със сигурност е в списъка на френско-холандския превозвач, но окончателното решение обаче ще бъде взето от борда на директорите на компанията. Групата ще има и неизпълнителен председател.

Смит е отговорен за обслужването на клиентите и търговските операции на Air Canada, а според уебсайта на компанията той е "визионерът зад стратегическото и диверсифицирано разширяване на глобалната мрежа на Air Canada." Той има опит в трудовите преговори.

Стачки, загуби и нов шеф

Air France-KLM търси нов шеф след внезапното напускане на досегашния ръководител Жан-Марк Жанаяк през май, след като персоналът отхвърли предложението за по-добро заплащане.

Идеята на плана беше да сложи край на горчивия социален конфликт със синдикатите в Air France, които искат увеличение на заплатите. Той доведе до мащабни стачки, които струваха скъпо на компанията.

Air France-KLM изгуби 335 млн. евро заради 15-те дни стачки от началото на годината, а акциите й спаднаха с 35%.

Френската държава е най-големият акционер в Air France-KLM с дял от около 14%. Delta Airlines и China Eastern Airlines притежават по 8.8%.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също е съгласен компанията да бъде водена от чужденец, което ще е прецедент в досегашната й история.

Синдикатите в авиокомпанията призоваха президента да се включи по-активно в процеса на избор на нов шеф и да направу промени в изпълнителния комитет на превозвача.

Назначението се разглежда като тест за решимостта на Макрон за по-малка държавна намеса в икономиката. 

Air France-KLM изрази надежда новият ръководен екип да встъпи в длъжност до септември, според в документ, цитиран от Reuters.