Бившият директор в Credit Suisse Group Патрис Льоскодрон бе осъден на 5 години затвор заради банкови злоупотреби от съд в Женева. Той бе признат за виновен за отклоняването на милиони франкове от клиентски сметки, за да покрие нарастващите търговски загуби в едно от най-големите финансови престъпления в швейцарската история.

С действията си 54-годишният банкер умишлено е предизвикал загуби за 143 млн. швейцарски франка (152 млн. долара) и лично се е обогатил с 30 млн. франка (32 млн. долара).

"Грешките, допуснати от обвиняемия са сериозни и са извършвани в продължение на 8 години. Неговите мотиви по същество са егоистични, движени от примамката на печалбите", се казва в присъдата.

Съдебното решение слага край на бурни 2 години за звеното за управление на имуществото на Credit Suisse и самия Льоскодрон, който е описван по време на процеса като бивша "звезда".

Френският гражданин лежи в затвора в Женева от януари 2015 г., докато прокурорите разследват извършените от него неразрешени сделки и фалшификации на поръчки за покупка, за да покрие загубите на своите клиенти.

Схемата, продължила повече от 6 години, не бе забелязана от Credit Suisse и клиентите й, докато огромен залог срещу калифорнийска фармацевтична компания не разкри действията на Льоскодрон.

Credit Suisse заяви, че двугодишното разследване не открива никаква злоупотреба от страна на банката, нито че колегите са знаели за неговата измама. Адвокатите на шестте потърпевши, на които е разрешено да участват в делото, настояваха съда да обърне повече внимание на ролята на банката.

Освен присъдата на Льоскодрон, най-големият проблем за съдиите е да решат какво да правят с парите, банковите активи и недвижимите имоти, принадлежащи на банкера, както и шестте му жертви. Активите, на стойност над 100 млн. долара, бяха блокирани до решаването на делото.

Прокурорите са препоръчали на банката да конфискува завинаги активите на бившия си ръководител и да върне парите на двете му най-големи жертви - грузинският милиардер Биджина Иванишвили и руският финансист Виталий Малкин.