След индикациите на възстановяване от финансовата криза в Европа най-големите компании в една държава на Стария континент започнаха да сменят висшите си ръководители с рекордно бързо темпо.

Само от началото на тази година 27% от трийсетте дружества в Швеция, които влизат в индекса на стокхолмската борса OMXS30, са отстранили настоящите си шефове. И това е кулминацията на продължил три години процес на промяна на висшия мениджмънт в шведските сини чипове.

"Нашето обяснение е свързано с отминаването на ефекта от глобалната финансова криза. Между 2009 и 2011 година никой не смееше да уволни главния изпълнителен директор", обяснява анализаторът от Avanza Клаус Хембърг.

"Сега обаче компаниите могат да правят промените, които преди са искали", допълва той.

Снимка 320977

Източник: Bloomberg

Последният пример за тенденцията е лидерът в минната индустрия Buliden и строителната фирма Skanska.

Данните показват, че от началото на 2015 година 73 на сто от най-големите компании в скандинавската държава са сменили топ мениджърите си или са заявили, че ще пристъпят към такива действия. Това прави среден брой от шест рокади в ръководствата при средно три годишно за периода между 2008 и 2014 година.

През последната година главните изпълнителни директори на Electrolux, Svenska Handelsbanken и Swedbank бяха сменени. От началото на тази пък нови ръководители имат Ericsson, SEB и Atlas Copco.

Преди 2015 година нови изпълнителни директори бяха назначени и в H&M, AstraZneca и ABB.

Снимка 320976

Източник: Bloomberg