Човек прекарва най-малко по 8 часа на работното си място. В някои случаи обаче това се оказва смъртоносно. През последните 30 години Асоциацията  за безопасност и здраве на САЩ е намерила много нарушения на правилата за безопасност на работното място в различни предприятия, пише Quartz.

Някои от нарушителите са с дейност в доста неочаквани сектори - компания за стоки за домашни любимци, фризьорски салон, фабрика за производство на музикални инструменти и редица други предприятия, в които работниците за били изложени на опасни вещества.

Подобни случаи се разкриват целогодишно, като от асоциацията подчертават, че дори в страни с обширни и строги правила за безопасност, работата продължава да крие риск за много хора, а често се оказва и смъртоносна.

Според доклад на ООН от 2018 година, разработен от специалиста по токсини Баскут Тунджак, на всеки 15 минути по света умира работник заради излагане на отровни вещества. Това прави 2,8 милиона работници на година, които губят живота си от опасни или нездравословни условия на труд.

Болестите, произтичащи от вредните условия на работното място, като рак на белите дробове, причинен от вдишването на канцерогенни вещества, представляват 86% от преждевременните смъртни случаи.

Според доклада най-големият причинител на смъртни случаи е ракът. Такива са 70% от заболяванията, предизвикани в резултат на естеството на труд. Но в изследването се казва още, че почти всички видове рак могат да бъдат предотвратени.

Тунджак дава за пример фабриката на Samsung в Корея, където 23-годишен служител умира от левкемия след като е работил за компанията в продължение на 5 години.

Samsung e само една от компаниите, от които ООН събира данни за доклада. Организацията взима предвид мнението на бивши служители, които, твърдят, че са развили рак, анемия или репродуктивни аномалии и други усложнения заради работата с промишлени химикали.