С разхлабването на ограниченията за пътуване, все повече хора резервират пътувания онлайн и търсят хотели, в които да отседнат. Което е добре за бизнеса с реклама на Google. От друга страна служителите на технологичния лидер работят от вкъщи и не пътуват толкова. Което също е добре за него.

През първото тримесечие на 2021 година компанията майка на Google - Alphabet, е успяла да спести 268 милиона долара разходи от пътувания и развлечения за служителите си в сравнение със същия период на предходната година.

Причината за това основно идва от пандемията, става ясно от официалните документи за представянето на компанията през първото тримесечие, цитирани от Bloomberg.

На годишна база това би означавало над 1 милиард долара спестени разходи.

И наистина, в годишния си доклад, представен по-рано тази година, от Alphabet отчетоха с 1,4 милиарда долара по-малко харчове заради спрени или променени кампании за служителите, събития и други. Заедно с това разходите за път и за развлечения са с 371 милиона долара по-малко.

Тези числа не са изненадващи като се има предвид, че компанията е известна с привилегиите, с които се ползват работещите за нея. Част от тях включват масажи, безплатна кухня и други.

Спестяванията през миналта година са компенсирали много от разходите по наемането на хиляди служители през миналата година. За това допринася и работата от вкъщи на повечето от тях от март 2020 година насам. Въпреки това от компанията планират през 2021 година постепенно да започне връщането на екипите ѝ в офисите.