Ръководителят на бизнеса на Airbnb в Китай Хонг Ге подаде оставка само 4 месеца след поемането на ролята. Той ръководеше звеното на компанията в страна, където движението и пребиваването са силно регулирани.

Хонг Ге, който преди това е работил за Google и Facebook, е останал да изпълнява друга роля, а компанията все още не е назначила негов наследник, каза Airbnb в кратко изявление, цитирано от Reuters.

Временно ролята му ще бъде поета от Кум Хонг Сю, настоящият регионален директор на фирмата за Азиатско-тихоокеанския регион.

Airbnb е изправена пред тежки регулаторни предизвикателства в Китай, където движението между градовете се наблюдава внимателно и от хората се изисква да регистрират всяко временно пребиваване в местната полиция.

Миналата седмица компанията обяви, че съоснователят Нейтън Блечарчик е стане председател на китайското подразделение на Airbnb, която се нарича Aibiying и се конкурира с местните услуги Tujia.com и Xiaozhu.com.

Компанията планира да удвои броя на персонала в Китай през следващата година и да въведе нови стандарти за качество.

Този месец китайските власти забраниха обявите на всички приложения за краткосрочно настаняване в централната част на Пекин по време на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия - високопоставено политическо събитие, при което полицията засили вниманието върху незаконното движение и хората, които не успяват да регистрират своите жилища.

Airbnb, която има около 120 000 обяви в Китай, също трябваше да се съобрази с националния закон за кибернетичното пространство, въведен през 2016 г., който изисква данните на частните потребители да се съхраняват на местни сървъри.