Шеф-дизайнер на чешката марка Skoda стана бившият специалист по външния вид на автомобилите от марката Volkswagen, който е разработил сегашният вариант на популярния модел Golf. Това съобщи пресслужбата на компанията.

Оливер Стефани преди е заемал длъжността главен дизайнер по екстериора на концерна Volkswagen. 53-годишният немски специалист е работил във Volkswagen от 2002 година. За това време е бил отговорен за разработката на външния вид на много серийни автомобили и на редица концептуални модели на марката.

Стефани има ключова роля в създаването на моделите up!, Polo, Jetta, Tiguan, на сегашното поколение Golf. А така също и на прототипите от електрическата гама на марката ID.

Снимка 269730

Източник: Auto Motor und Sport

По думите на изпълнителния директор на Skoda Бернхард Майер, Стефани ще помогне на чешката компания да разработи ново поколение автомобили, в които широко ще бъдат приложени дигиталните и електрическите технологии.

До 2025 година Skoda планира да изкара на пазара не по-малко от четири "зелени" модели, включително електрически кросоувър и спортен модел.

По-рано поста главен дизайнер на марката Skoda заемаше Йозеф Кабан, който сега премина в баварската компания BMW. Словашкият специалист разработи рестайлинга на моделите Citigo и Rapid, а така също създаде дизайна на кросоувъра Karoq, който смени модела Yeti.