Най-големият търговец на дребно в САЩ по размера на приходите - Walmart Inc. - ще спре да изплаща тримесечни бонуси за работещите в магазините във връзка с увеличаването на размера на почасовите заплати за стотици хиляди негови служители.

Компанията заяви в съобщение до служителите, че ще се откаже от бонусите, които се изплащат в продължение на няколко десетилетия в края на финансовата година, която приключва на 31 януари 2022 г., пише The Wall Street Journal.

Според говорител на компанията, повечето служители отбелязват, че по-голямата част от техните приходи се формират от почасовото заплащане, а преминаването от бонус система към увеличение на заплатите ще увеличи дела на стабилните и предвидими приходи. Те посочват, че тримесечният бонус е само част от сумата, с която заплатата ще бъде увеличена, пише WSJ.

Walmart първоначално изплаща бонуси на служителите веднъж годишно въз основа на резултатите на магазина. През 2007 г. търговската компания премина към тримесечна система за възнаграждение. Междувременно, според резултатите от тримесечната работата на магазините не позволяват изплащането на бонуси.

Walmart заяви, че ще повиши началната заплата за служителите на магазините от 11 долара до 12 долара на час, така че заплатата на повече от 525 000 от 1,6 милиона служители на компанията ще се увеличи с поне 1 долар на час.

Решението ще влезе в сила в края на септември. В същото време минималната почасова заплата за служителите на Walmart ще остане на по-ниско ниво от това на някои конкуренти, включително Amazon.com Inc. и Target Corp. Служителите на тези компании получават поне $ 15 на час работа, пише WSJ.