Китайските авиолинии са готови да платят солидно, за да привлекат чуждестранни пилоти да управляват техните самолети.

Някои от компаниите във втората най-голяма икономика в света предлагат заплащане от над 300 000 долара на година, като на всичкото отгоре поемат всички данъци и такси на служителите си.

"Няма достатъчно пилоти, които да покрият нарасналото търсене в световен мащаб", обяснява Дейв Рос, който е шеф на фирма, провеждаща интервюта за служители на китайски авиолинии.

"Това е причината трудовите възнаграждения да са толкова високи", допълва той, цитиран от CNN Money.

Китай ще има нужда от между 4000 и 5000 хиляди нови пилоти всяка година през следващите две десетилетия, показват изчисленията на анализаторите.

Пазарът в страната е най-бързо развиващият се в света, като компаниите от азиатската държава са най-големите клиенти на производителите Airbus и Boeing.

Това е и причината Китай да е все по-привлекателен за ветерани пилоти от всички крайчета на Земята. Доскоро най-атрактивен за специалистите от САЩ и Европа бяха авиолиниите от Близкия Изток. Днес обаче много от тях вече са избрали да се преместят от Дубай в Китай.

И това не е случайно. Компанията Wasinc например дава над 25 000 долара на месец на пилотите си. Най-високо заплащане пък гарантират от Chengdu Airlines, където месечното възнаграждение е 25 800 долара плюс 36 000 долара бонус.