Преди няколко години основателят и главен изпълнителен директор на Better Booch Трей Локърби получава шанса да вечеря с милиардера Уорън Бъфет и използва възможността да му зададе няколко въпроса за инвестирането, пише CNBC.

Локърби, който тогава често търгува с опции (по-рисков метод, при който се залага за бъдещата посока на дадена акция), пита Бъфет дали книгите на неговия ментор Бенджамин Греъм, са морално остарели. Греъм пише Security Analysis през 1934 г. и Intelligent Investor през 1949 г.

Бъфет, смятан за най-добрия инвеститор в света днес, използва стратегията на Греъм за намиране на подценени акции в продължение на десетилетия. В отговор на въпроса му, Оракула от Омаха препоръчва на Локърби да ги прочете отново, но да се концентрира върху главите за психологията на инвестициите.

Бъфет му препоръчва и още две.

Security Analysis на Бенджамин Греъм

Книгата подчертава основите на инвестирането в стойност, или купуването на подценени акции и притежаването им за дълъг период от време. Тя е написана от Греъм и от Дейвид Дод - и двамата тогава професори в Колумбийския университет.

Когато Бъфет я прочита и разбира, че те преподават, моментално се свързва с Дод и иска да бъде приет, за да слуша лекциите.

"Написах, "Драги професор Дод. Смятах, че вие двамата сте починали, но когато разбрах, че сте живи и преподавате в Колумбия, бих искал да дойда", заяви преди време самият Бъфет.

Intelligent Investor на Бенджамин Греъм

Бъфет е препоръчвал Intelligent Investor многократно. Все пак, "финансовият ми живот се промени с тази покупка", написа през 2013 г. Бъфет в писмо до акционерите на Berkshire Hathaway.

Книгата дава възможност да се гмурнем в процеса на инвестициите в стойност. "От всички инвестиции, които съм правил през живота си, купуването на книгата на Бен бе най-добрата", каза Бъфет през 2013 г.

The Money Game на Джордж Гудман (Адам Смит)

Бъфет препоръчва книгата в интервю за The Wall Street Journal през 2013 г. Тя излиза от печат през 1968 г. и в нея Гудман твърди, че на пазарите трябва да се гледа като на игра, описвайки лудостта на Уолстрийт през 60-те години.

Освен че предоставя интересен поглед върху инвестициите, Бъфет казва, че тя е и изключително добре написана и увлекателна.

Supermoney на Джордж Гудман (Адам Смит)

Публикувана през 1972 г., Supermoney разглежда пазарите през 70-те и дори описва самия Бъфет.

"В тази книга Гудман разкрива, че обичам метафори от бейзбола. Прав е. Затова ще опиша тази книга като равна на първата перфектна игра на бейзбол в историята - дело на Дон Ларсен на 8 октомври 1956 г.", пише Бъфет.