По телевизията човек може да гледа редица предавания със съвети за това как можем да оцелеем в екстремни условия. Няма как обаче да разчитате само на тях, ако сте попаднали сами, без никакви провизии и в непознат регион.

От Business Insider дори предупреждават, че някои от съветите от телевизионните предавания могат да навредят и дори да застрашат живота на човек. Ето и най-често срещаните митове:

1. Можете да изсмучете отровата от място, ухапано от змия

При ухапването отровата веднага се влива в кръвта и се разпространява в организма чрез нея. Ако опитате този трик, можете да вкарате допълнително бактерии в раната и дори да се отровите.

2. Ако сте нападнати от мечка, правете се на умрели

В случай, че я срещнете в гората, опитайте се да се отдалечите безшумно. Ако сте прекалено близо, по-скоро се опитайте да изглеждате възможно най-застрашително, като викате. Експерти обаче подчертават, че най-подходящата реакция зависи от вида мечка и често да се правиш на умрял не е добро решение.

3. Възможно най-бързо трябва да намерите храна, ако се намирате на някое диво място и сте се изгубили

Точно обратното. Човек може да оцелее до 6 седмици без ядене. Много по-важно е да се намери източник на вода и подслон.

4. Течността от кактус може да ви спаси, ако умирате от жажда

Това помага само в случай, че знаете от кой точно вид кактуси можете да филтрирате вода. В противен случай, ако приемете тази течност, тя ще ви накара накара да повърнете, а това ще ви дехидратира още повече.

5. Мъхът винаги е от северната страна на дърветата

Всъщност не. Той расте от всички страни на дърветата в зависимост от климатичните условия на дадено място.

6. Ако животно яде някакво растение, значи е безопасно за вас

Птиците и катериците, например, могат да ядат някои плодове и гъби, които могат да убият човек.