Вероятно сте чели много материали и сте гледали редица филми, които се опитват да дадат поне донякъде точна представа за един от най-мрачните периоди в световната история – Втората световна война.

Представяме ви 7 странни, но достоверни факта за войната, които едва ли сте знаели досега. Списъкът е съставен от изданието Business Insider.

Факт 1: През 2014 г. 90-годишният британски ветеран Бърнард Джордан изчезнал от старческия дом, в който живеел. Било му отказано да отиде до Нормандия, за да отпразнува 70-годишнината от Съюзническия десант във Франция. Въпреки това той напуснал дома, като скришно носел яке, от вътрешната страна на което бил окачил медалите си от войната.

Факт 2: По време на Втората световна война (ВСВ) крал Джордж V, който управлявал Великобритания и Ирландия, бил във война с Германия в качеството си на крал на Великобритания, но като крал на Ирландия поддържал мир с Германия и валидирал пълномощните на германските посланици.

След ВСВ той бил във война със себе си като крал на Пакистан и отделно крал на Индия.

Факт 3: „Лудият гайдар” Бил Милин бил единственият гайдар, стъпвал на брега в Нормандия. Докато около него загивали войници, той свирел с гайдата си по време на битката. Група от пленени германски снайперисти била попитана защо не го е застреляла. Те отговорили, че помислили, че е полудял и им станало жал за него.

Факт 4: След края на Втората световна война германските военнопленници в Канада получавали толкова добро отношение, че се привързали силно към страната и не искали да я напуснат, след като били освободени. Много от тях останали там или по-късно се преместили от Германия в Канада.

Факт 5: Германският разпитвач Ханс Шарф бил против използването на физически мъчения над военнопленниците. Вместо това той ги водел на обяд, на разходки сред природата и на плувни басейни, където те сами издавали информация. След края на войната той се преместил в САЩ и започнал да прави мозайки.

Факт 6: Когато избухнала Втората световна война, всички отровни животни в лондонската зоологическа градина били убити, за да се премахне възможността да избягат опасни видове при евентуално бомбардиране на зоопарка.

Факт 7: Последният военнопленник от Втората световна война, който бил репатриран, бил унгарският военен Андраш Тома. Той бил пленен от Червената армия през 1944 г. През 2000 г. било установено, че живее в руска психиатрична болница. Починал няколко години по-късно.