Майкъл Блумбърг не е типичният милиардер. Неговото семейство живее скромно в Бостън, където той израства. С много труд по-късно успява да се изкачи по кариерната стълбица във финансовия сектор в Ню Йорк, за да се окаже на 39-годишна възраст без работа.

Тогава той използва експертизата си в технологичната сфера, за да създаде платформата Bloomberg LP, която предоставя данни на финансови трейдъри. Тя се оказва толкова успешна, че 15 години по-късно Блумбърг вече е милиардер.

Това обаче не е достатъчно за него. Той влиза в политиката и е кмет на Ню Йорк в продължение на десетилетие, като заплатата му е в размер на едва 1 долар годишно.

Към днешна дата нетното му богатство възлиза на 56 милиарда долара, а половината от него ще отиде за благотворителност след смъртта му. Досега той е дарил 6 милиарда долара за различни каузи. Най-актуалното за Майкъл Блумбърг сега са предстоящите президентски избори в САЩ, в които той е кандидатът на демократите.

От Business Insider разказват малко повече за неговата история и за това как той стига до успеха:

Майкъл Блумбърг е роден на 14 февруари 1942 година в градцето Медфорд, Масачузец, което по-късно става предградие на Бостън, където живеят работнически семейства. Баща му е емигрант от Полша и работи като счетоводител по 7 дни седмично, а майка му е секретарка.

През 1964 година той завършва университетът Джонс Хопкинс и получава диплома по машинно инженерство. Докато учи той работи на паркинг. Две години по-късно той получава MBA степен от Харвардския университет.

По това време Блумбърг се мести в Ню Йорк, където започва работа в инвестиционната банка Salomon Brothers. През 1976 година той се жени за Сюзън Браун, с която има две дъщери - Джорджина и Емма. По-малко от две десетилетия по-късно двойката се развежда.

През 1981 година Salomon се обединява с друга финансова компания - Phibro, и тогава Блумбърг е уволнен. Тогава той е 39-годишен и е прекарал последните 15 години на работа по 12 часа 6 дни в седмицата. Получава обезщетение от 10 милиона долара. 4 милиона долара от тях му помагат да започне собствен бизнес, като основава Bloomberg LP. Първият клиент на компанията е Merrill Lynch.

И досега Блумбърг държи 88% от акциите на дружеството. Към 2018 година то има приходи от 10 милиарда долара, а за него работят близо 20 000 души в 120 държави.

След успеха на компанията той навлиза в медийния бизнес, като през 1990 година основава Bloomberg News. През 1994 година се появява и Bloomberg TV. 5 години по-късно той вече е милиардер.

През 2000 година въпреки че до тогава той се представя като демократ, става член на Републиканската партия. Две години по-късно той е избран за кмет на Ню Йорк и слиза от управлението на конгломерата си в продължение на 12 години докато е на този пост.

През 2007 година Блумбърг се отказва от Републиканската партия и става независим. Малко по-късно се появяват и първите спекулации, че той ще се кандидатира за президент на САЩ. В края на ноември миналата година той обяви, че влиза в надпреварата за изборите през 2020 година.