Експериментът на Исландия с четиридневна работна седмица е постигнал "поразителен успех", съобщава BBC. Оказва се, че хората производителността е останала същата или дори е подобрена, въпреки по-малкото работни часове. Първите изпитания за намаляване на работната седмица в северната държава започнаха още през 2015-а година.  От тогава до днес те се правят периодично и на произволен принцип в десетки частни и държавни фирми. На работещите по 8 часа на ден 4 дни в седмицата се заплаща същата сума каквато и на тези, работещи стандартно - 5 дни в седмицата и отново по 8 пъти на ден.

4-дневна работна седмица в Германия: възможно ли е?

4-дневна работна седмица в Германия: възможно ли е?

Синдикати и Левица настояват за съкращаване на работната седмица, макар и по различен начин. Как ще се отрази това?

В момента се провеждат същите изпитания по целия свят - в скандинавските държави, в Испания и в Нова Зеландия. В настоящия експеримент в Исландия са се включили над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на страната.

Резултатът от поредния тест в страната накараха синдикатите да преговарят с властите за приемане на официален закон за 4-дневна работна седмица. Основните мотиви за това са както високата производителност за сметка на повече свободно време за хората, така и това, че наемниците твърдят, че определено се чувстват по-малко стресирани.

Tarom въвежда 4-дневна работна седмица за всичките си служители

Защо румънският авиопревозвач Tarom въвежда 4-дневна работна седмица в разгара на сезона?

И намалява заплатите им

По-добрият баланс между професионалния и личния живот е все по-голям приоритет за скандинавските държави като официалното преминаване към 4-дневна работна седмица е просто въпрос на време, твърдят експерти. Все повече държави по света също се замислят над това. Дори прословутата със своите работохолици Япония.

Уил Строндж, който е директор на Асоциацията за устойчива демокрацияв Исландия коментира експериментът така:

"Това поредно проучване показва, че по-кратката работна седмица е страхотен успех по всички показатели, включително икономическите".

Япония обсъжда 4-дневна работна седмица

Страната, в която има дума за "смърт от преработване", обмисля 4-дневна работна седмица

Тридневният уикенд има потенциала да реши редица проблеми, включително този със застаряващото и намаляващо население

През месец май тази година доклад на Platform London заключи, че 4-дневна работна седмица, освен всичко останало, ще намали и въглеродния отпечатък на Обединеното кралство.