Япония е популярна с дългите работни дни и с нежеланието на служителите да се възползват от целия си отпуск, за да не създават допълнителна работа на колегите си. Но промяната в корпоративната култура, която става все по-видима, бе засилена от пандемията, пише Deutsche Welle.

Миналата седмица японските депутати започнаха обсъждането на предложение, представено от Кунико Иногучи, член на управляващата Либерална демократическа партия, според която служителите в третата най-голяма икономика ще могат да работят четири дни седмично.

Няколко компании в Страната на изгряващото слънце вече въведоха подобна възможност, но пандемията ускори дебата по въпроса. Засега изглежда, че четиридневната работна седмица има подкрепата и на работещите, и на компаниите.

"Бих казал, че вместо да е просто възможност за компаниите, това е задължително", казва професор Теруо Сакурада от Hannan University в Осака.

Икономика под натиск

"Японската икономическа система е под огромен натиск, който бе засилен от пандемията. Трябва да направим промени, с които да осигурим нейната устойчивост и с които да можем да посрещнем нуждите на компаниите в бъдеще", казва той.

През последните десетилетия Япония премина от икономика, основана най-вече на производството, към ориентирана към услугите. Тенденцията ще продължава, а населението на страната се свива от 126,5 млн. днес до може би едва 83 млн. към края на века.

"Тези пормени означава, че Япония трябва да бъде много по-ефикасна в бъдеще и ще трябва да намерим начин да подобрим и работните условия за хората, и свободното им време", казва Сакурада.

Най-спешната промяна, според него, е краят на типично японския феномен "кароши", или "смърт от преработване". Изследване от 2016 г. показа, че един от пет служители в Япония е в риск от "кароши", а почти четвърт от компаниите настояват служителите да работят по над 80 часа извънредно всеки месец. Така няколко стотин души умират всяка година от сърдечни удари или други медицински проблеми, причинени от преработване и стрес. Много други се самоубиват.

Според закон от април 2019 г. извънредният месечен труд е ограничен до 100 часа месечно.

Кароши криза

Новият законопроект за 4-дневна работна седмица ще позволи на японците да работят по-малко, да изживяват по-малко стрес и в крайна сметка да се намали смъртността, казва Сакурада. Освен това той ще създаде нови възможности за заетост.

Депутатът Иногучи посочва, че тридневният уикенд ще даде на хората възможност да прекарват повече време с децата си или с възрастните си родители — или пък да повишат квалификацията си, да обмислят собствен бизнес и да допринасят повече за икономиката чрез харчене.

Възможно е и двойките, които искат да имат повече деца, но се опасяват, че нямат време да ги отгледат, да променят мнението си, което ще облекчи проблема с намаляващото и застаряващо население.

Големият проблем, разбира се, е по-ниската заплата, която произтича от по-кратката работна седмица.

Но компаниите, които вече въведоха 4-дневна работна седмица, отчитат, че това не спира някои от служителите. Microsoft и Mizuho Financial Group въведоха подобни схеми.

Системата се оказва популярна — и макар много хора все още да работят по 5 дни в седмицата, те имат възможност да преминат на 3-дневен уикенд, ако техен близък е болен или имат друга причина да искат повече почивка.Според предложението на Иногучи в началото правителството ще оказва финансова подкрепа на компаниите, които се включат.

4-дневната работна седмица става все по-възможна. Ето защо

4-дневната работна седмица става все по-възможна. Ето защо

Испания вече тества по-кратка работна седмица, за да намали негативния ефект от пандемията