Има много неща в Египет, които се появяват за първи път в човешката история, изпреварвайки с векове другите цивилизации. Именно това го прави уникален. Според относителното развитие на науката, обществото и държавата, редицата административни нововъведения, върховите и до днес постижения в строителството и архитектурата, както и хидромелиоративното земеделие, Древен Египет е истински пионер на човешката цивилизация.

Това може да се каже и по отношение неговото забележително за времето си високо ниво на развитие в изкуството, религията и митологията. Древен Египет е смятан за най-развитата и най-богатата цивилизация, живяла някога на Земята.

Повечето хора са изненадани от факта, че монотеизмът - вярата в един Бог, е предложен за първи път от египетския фараон Ехнатон. Или например мумифицирането. Никой и досега не е напреднал толкова далеч по този въпрос като Древен Египет. За тази цел е била създадена цяла наука.

Снимка 604136

Източник: EPA/БГНЕС

Да вземем и египетската митология. Нито една митология не е толкова богата, колкото древноегипетската. Дори знаменитите гърци, друга развита древна цивилизация, са признавали почитали Древен Египет. Гръцките историци винаги са твърдели едно и също: ние получихме нашата цивилизация от Египет. Всеки грък е искал да проследи произхода си от египтяните.

Новата столица на Египет за близо $60 милиарда

Новата столица на Египет за близо $60 милиарда

Първата фаза вече е завършена

Египет се е възползвал дори от пустинята

Нещо повече, пустинята е била неговата защитна отбранителна линия. Египтяните са били изключително добри в управлението на природните и човешките ресурси. Те са създали 365-дневен календар, стройни и относително справедливи административни и данъчни системи, механизми за техния контрол и много други инструменти, необходими за да оцелеят и да процъфтяват цивилизациите.

Техните математици са били толкова изкусни, че големите гръцки представители на "царицата на науките", като Талес и Питагор, са учили в Египет. Египтяните са постигнали значителен, скокообразен напредък в математиката, геометрията, счетоводството и данъчната система, металургията, астрономията, писането и медицината.

Те са изобретили хирургически инструменти, паста за зъби, часовници, козметика, папируса, мумифицирането, товарната рампа, плуга, мелницата и редица други неща, които след тях човечеството ползва с векове. А египетското изкуство е едно от най-добрите и впечатляващите, най-яркото и колоритното в човешката история.

Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които трябва да знаете

Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които трябва да знаете

Древните цивилизации обаче са оставили след себе си колекция от артефакти и руини, които все още вдъхновяват любопитните пътешественици