Египет се готви да похарчи милиарди, удвоявайки размера на новата си столица, която строи в пустинята на 45 км източно от Кайро. Градът е най-големият от поредица мегапроекти, които според президента Абдел Фатах ал Сиси са необходими за икономическото развитие и за посрещане на нарастващото население от 105 милиона, но критиците твърдят, че се отклоняват ресурси, а дълговата тежест на Египет се увеличава.

През юли миналата година държавните служители на Египет се прехвърлиха в министерства и служби, построени в първата фаза на новия град, осем години след стартирането на проекта, известен като Новата административна столица.

"Имаме почти 48 000 служители, които идват всеки ден", каза Халед Абас, председател на Административната столица за градско развитие, пред "Ройтерс".

Снимка 650509

Източник: wikipedia

Градът е проектиран да служи като високотехнологичен модел за бъдещето на Египет, далеч от бъркотията и хаоса на Кайро. Правителството иска той да поеме част от населението на Египет, което нараства с приблизително 1,6% годишно.

Въпреки че темпът на работа изглежда се забавен напоследък, първата фаза на града вече включва 70-етажна кула - най-високата в Африка; опера с пет зали; мегаджамия; и най-голямата катедрала в Близкия изток. Електрически влак източно Кайро започна да работи миналата пролет, а надземна монорелса трябва да започне работа от второто тримесечие на тази година. Същевременно 100 000 жилища вече са завършени, а 1200 семейства са се нанесли.

Индонезия ще премести потъващата си столица Джакарта - в Борнео

Събития, които предстоят през 2024-а: Една от най-големите държави в света ще смени столицата си

Макар и необичайни, решенията за преместване на столици не са нечувани

Ръководството на Административната столица ще назначи консултант, който да изготви генерален план за втората, третата и четвъртата фаза на столицата.

Всяка от фазите едно и две ще има прогнозирани 1,5 милиона жители и ще обхваща по 168 квадратни километра. Работата по втора фаза трябва да стартира по-късно тази година и да бъде завършена до 2027 г.

Новата административна столица, собственост на 51% от военните и 49% от жилищното министерство, е похарчила 500 милиарда египетски лири за първа фаза на инфраструктура и сгради. Това възлиза на около 16 милиарда долара по текущия обменен курс, или 32 милиарда долара преди Египет да започне серия от девалвации през март 2022 г.

През 2019 г. предшественикът на Абас определи цената за новата столица на 58 милиарда долара.

Снимка 650510

Източник: wikipedia