Индонезийският парламент одобри законопроект за преместване на столицата от град Джакарта в напълно нов град, който ще бъде построен на остров Борнео, на 1300 километра от сегашната столица.

Решението беше обявено за първи път през 2019 г., като реакция на безбройните предизвикателства, пред които е изправена Джакарта, включително замърсяване, задръствания и, може би най-заплашителното, покачването на морското ниво.

Като следствие от прекомерното извличане на подпочвени води, бързата урбанизация и покачването на морското равнище, 40% от града в момента е под вода, което прави все по-трудно инфраструктурата да защитава жителите.

Президентът Джоко Видодо предлага алтернатива: преместване на административния център на страната в нов зелен метрополис, който да носи името Нунсантара, което означава "архипелаг" на древен явански.

Човекът зад това решение, президентът Джоко Видодо, преди това е бил губернатор на столицата. По време на този мандат той се стремил да отговори на нуждите на обикновените индонезийци. Тъй като опасенията относно качеството на водата и въздуха, трафика и рисковете от наводнения се оказват най-неотложните проблеми, първоначално Видодо се заел с подобрения на мрежата от обществен транспорт и с изграждането на заграждения от морето.

Той също така предложил изграждането на изкуствени острови за защита на бреговете на Джакарта. Всички тези решения обаче се оказват временни, тъй като водите продължават да се покачват.

Джакарта, Индонезия

Източник: iStock Images

Джакарта, Индонезия

Сега подходът на президентът се е променил, фокусирайки се върху създаването на ново начало за Индонезия, нов планиран град, адаптиран към променящия се климат. На екологичен жаргон тази стратегия е известна като "управляемо отстъпление". Представлява целенасочено и контролирано изтегляне на общности от рискови земи.

Решението на Индонезия представлява може би едно от най-обширните представяния на тази стратегия. Въпреки че има много критици и е изправен пред политическа опозиция, този нов град представлява както предизвикателства, така и възможности, тъй като много индонезийци го разглеждат като знак на надежда за нов, по-справедлив град за етнически разнообразното население на страната.

Как кметът на монголската столица се бори със задръстванията

Как кметът на монголската столица се бори със задръстванията

В Улан Батор има 720 хиляди автомобили

Новият град Нунсантара ще бъде разположен на остров Борнео, третият по големина остров в света, споделен със страните Малайзия и Бруней. Според президента Джоко Видодо градът ще работи с възобновяема енергия и ще бъде оптимизиран за пешеходен трафик и ефективен обществен транспорт.

Джакарта, Индонезия

Източник: iStock Images

Джакарта, Индонезия

През 2019 г. близо 300 компании се бориха за възможността да разработят генералния план за бъдещата столица. Избран е индонезийският урбанист Сибарани Софиян. Неговото предложение се основава на местния климат и условията на терена, като предлага сгради с кокили и повдигнати пътеки, които да заобикалят хълмистия терен на Борнео. Въпреки това политическият принос е преобладаващ по време на процеса на проектиране.

Въпреки че досега не са завършени никакви конструкции, според New York Times има натиск за завършване на първата фаза на строителството до края на 2024 г., когато изтича мандатът на Джоко Видодо на поста. Тази ускорена времева линия поражда опасения, свързани с трудността на строителството в тънката глинеста почва, която не може лесно да поддържа мащабните сгради, необходими за настаняване на очакваното население от 60 000 души, което се очаква да се премести до следващата година.

Допълнителни опасения са свързани с процеса на обезлесяване. Докато властите гарантират, че по-голямата част от земята, планирана за урбанизация, се състои от култивирани евкалиптови насаждения, а не от девствени тропически гори, някои екологични групи изразиха загриженост, тъй като  оценка на въздействието върху околната среда не беше публикувана.

Как Дубай измести Флорида и се превърна в световна столица на луксозните имоти

Как Дубай измести Флорида и се превърна в световна столица на луксозните имоти

Наскоро е сключена сделка за покупка на имот на стойност $55,3 милиона за апартамент с пет спални

Проектът, който се изпълнява в момента, ще бъде един от най-големите инфраструктурни проекти, предприемани от индонезийското правителство. Макар и необичайни, решенията за преместване на столицата не са нечувани. По целия свят се строят нови столици по различни причини: от усилия, насочени към изместване на центъра на влияние на дадена страна, като случая с Исламабад в Пакистан или Додома в Танзания, до опити за спиране на бързото нарастване на населението, като Путраджая в Манайзия.

Остров Борнео, Индонезия

Източник: iStock Images

Остров Борнео, Индонезия