Венеция ще таксува туристи с дневна такса "вход" от 5 евро. Това е поредният опит опит на града да се бори с огромното количество посетители ежедневно.

Градът ще започне да начислява таксата в пробна програма през следващата година, която ще продължи около 30 дни, предимно по време на празници, пише Bloomberg.

Гостите на града на възраст над 14 години ще трябва да закупят "входен билет". Работници и жителите на региона Венето ще имат право да влизат безплатно.

Туризмът в района на Венеция отново нарасна през първото тримесечие на тази година с около 2,5 милиона посетители, в сравнение с 1,5 милиона предходната година, според последните регионални данни.

Посещението на историческия център на Венеция скоро ще стане платено

Посещението на историческия център на Венеция скоро ще стане платено

Целта е да се "обезкуражи" еднодневният туризъм, коментира заместник-кметът на града

Градът е разположен на над малки 100 острова и беше историческата столица на Република Венеция, която се превърна в регионална сила и един от първите международни финансови центрове в света през Ренесанса.

Напоследък градът е застрашен от изменението на климата и покачването на морското равнище. Специална система предотвратява морската вода да не залива тротоарите на града, а правителството забрани круизните кораби да влизат във вътрешните канали.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро е категоричен, че трябва дас е търси начин "да защитим града от масовия туризъм, който в някои дни от годината го прави негоден за живеене". Системата от такси ще бъде една от поредицата инициативи, които градът ще предприеме, за да се справи с "свръхтуризма" по думите на Бруняро.