Общинските власти на Венеция подготвят нови правила за посещение на града, за да се намали броя на еднодневните пътувания, съобщават италиански медии. Според властите, въпреки пандемията, около 100 000 туристи посещават Венеция всеки ден.

Входът за историческия център на Венеция се предвижда да бъде платен за посетители и туристи, които дойдат само за един ден.

Възможно е само след няколко седмици да не може свободно да се влиза в историческия център на Венеция. Точната дата на стартиране на продажбата на билети засега не е посочена. Но италиански публикации не изключват, че експериментално продажбата на билети може да стартира още през февруари, когато в града ще се проведе традиционният Венециански карнавал.

Предполага се, че туристите ще могат да посетят централната част града, само след като резервират онлайн билет на стойност 5 евро, които ще е валиден за един ден и за еднократно посещение.

"Целта е да се "обезкуражи" еднодневният туризъм, който "изморява" и предизвиква напрежение в града, а вместо това да се насърчи по-смислен туризъм", коментира заместник-кметът на Венеция Симоне Вентурини.

Общинските власти на Венеция уточняват, че на входовете на центъра на града вече са оборудвани контролно-пропускателни пунктове. Потокът от посетители ще се следи денонощно от 500 камери, монтирани по целия периметър на историческия център. Властите са готови и за появата на "нелегални туристи", т.е. тези, които искат да останат по-дълго във Венеция. Те ще бъдат проследявани от полицията с камери и данни от мобилни телефони.

Венеция отложи въвеждането на туристическия данък

Венеция отложи въвеждането на туристическия данък

10 евро на човек ще се плащат от 1 януари 2022 г.