Гърция планира първично публично предлагане (IPO) на Международното летище в Атина на Атинската фондова борса следващия месец. Това е най-голямото летище в страната. За това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Властите искат да продадат 30% дял, собственост на Фонда за развитие на активите на Република Гърция (HRADF), агенцията за приватизация на страната.

Имало е и предишни опити за продажба на дялове на частни инвеститори през 2018-2020 г., които приключват след като COVID-19 спря пътуванията по света.

Гръцкият държавен инвестиционен фонд HCAP (Hellenic Corporation of Assets & Participations) има 25% в доходоносния актив, който обслужва повече от 26 милиона пътници, предимно чужди граждани, миналата година или 25% годишно увеличение.

Първично публично предлагане за дял от 19% в летището и листването се очаква да се случи "през ​​първата половина на февруари", пише Reuters, според информация от анонимен служител.

Според източник на Reuters миналата година агенцията е целяла да включи летището в списъка през първото тримесечие на 2024 г. и да го продаде на базирания в Германия управител на летището AviAlliance, който в момента държи 40% дял, още 10% с премия спрямо цената на IPO.

Допълнителен дял от 1% ще бъде продаден на семейство Копелузос, което притежава 5% от летището, според служителя на HRADF.

Продажбите на държавни активи са ключови дейности в трите международни спасителни програми на Гърция, които бяха на обща стойност около 260 милиарда евро между 2010-2018 г. Те помогнаха на най-задлъжнялата в еврозоната да привлече частни инвеститори за "ремонт" на държавни компании и намаляване на дълга.