Често за да изберете маршрута си отваряте Google Maps, който предлага множество опции за навигация, включително пешеходни, велосипедни и маршрути с обществен транспорт. Предвид продължителността на пътуването, най-логичният вариант е да шофирате и веднага търсите най-бързия маршрут. Но ако имаше и друга възможност: маршрут, който ще ви отнеме девет минути повече, но ще спести почти 30% от очаквания разход на гориво?

Това вече е възможно благодарение на опцията за екологични маршрути в Google Maps, която от днес се въвежда в близо 40 държави в Европа, включително България. Чрез опцията за най-екологичен маршрут потребителите могат да изберат вариант оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага за спестяването както на пари от гориво, така и за намаляване на въглеродните емисии - нещо, което е важно за все повече хора. Според доклада на Statista за 2022 г. автомобилният транспорт е най-големият източник на въглеродни емисии в цяла Европа.

От днес Google Maps ще показва и най-икономичния маршрут, в случай, че той не е и най-бързият. Само с няколко докосвания потребителите могат да видят относителната икономия на гориво и разликата във времето между двата маршрута и да изберат този, който е най-подходящ за тях. Ако предпочитате винаги да избирате най-бързия маршрут, независимо от всичко, това също е възможно, като се регулират предпочитанията в настройките.

Най-екологичните маршрути вече оказват влияние по целия свят. От въвеждането им в САЩ, Канада и Германия вече е изчислено, че са помогнали за премахването на повече от половин милион метрични тона въглеродни емисии, което се равнява на премахването на 100 000 автомобила от пътя.

Най-икономичния маршрут в зависимост от типа на двигателя

Най-икономичният маршрут ще варира в зависимост от типа на двигателя на автомобила. Например дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите двигатели, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране. Ето защо през следващите седмици шофьорите, използващи екологични маршрути в Европа, САЩ и Канада, могат да избират типа на двигателя си - бензинов или газов, дизелов, хибриден или електромобил (EV) - за да получат най-добрия маршрут и най-точните оценки на горивната или енергийната ефективност.

Независимо дали ще отседнете на едно място, или ще пътешествате, Google може да ви помогне да стигнете до желаното място по-устойчиво с няколко полезни съвета.жАко имате електромобил може да потърсите "EV charging station" (станция за зареждане на електромобил) в Google Maps, за да видите станциите за зареждане наблизо, заедно с полезни подробности като видове портове и скорости на зареждане. А за някои станции можете дори да видите дали зарядното устройство е налично в момента, за да избегнете чакането и да спестите ценно време.

Google Maps може да ви помогне да намерите и по-алтернативни начини за придвижване. Наскоро беше добавена повече информация за велосипедните маршрути, включително по-подробна разбивка на маршрута и дали по пътя ще срещнете интензивен автомобилен трафик, стълби или стръмни хълмове. Можете да намерите и близки места за наем на велосипеди и електрически скутери в над 500 града по света, включително Барселона, Берлин, Лондон, Париж, Рим и много други.

Google Maps предлага и указания "завой по завой" за пешеходци. За да сте сигурни, че не вървите по грешен път, функцията Live View може да показва стрелки и указания, ясно наложени върху картата. Освен това можете да прегледате пешеходния си маршрут в Street View.