Години наред лондонското "Хийтроу" беше най-натовареното летище в Европа. Това обаче не важи за първите девет месеца на 2020 година и така Старият континент има нов лидер по отношение на въздушния транспорт. А това е парижкото "Шарл де Гол", съобщава BBC.

За периода между януари и септември през британската аерогара са минали 19 милиона пътници. През същия период френския ѝ конкурент е обслужил 19,3 милиона души.

Лондонското летище има с 69% по-малко пътници за същия период в сравнение с 2019 година, когато през него са минали 61 милиона души. Спадът за "Шарл де Гол" е от 67% при резултат от 58 милиона души за миналата година.

До броя на пътниците за деветте месеца на 2020 година до "Хийтроу" като представяне се доближават летището "Шипхол" в Амстердам и това във Франкфурт.

В официално съобщение "Хийтроу", от което става ясно колко пътуващи са минали през четирите аерогари, от ръководството на лондонската аерогара посочват, че и трите ѝ конкурента също са въвели тестов режим за преминаващите през тях с цел да ограничат разпространението на коронавируса или да избегнат налагането на карантина.

От него става ясно още, че броят на пътниците на лондонското летище е спаднал с 84% през последните три месеца, приключили в края на септември, в сравнение с миналата година.

Загубите на аерогарата стигат 1,5 милиарда паунда към същия период. На ден пандемията ѝ коства по 5 милиона паунда. От ръководството обаче казват, че имат резерви, за да могат да се справят с подобна ситуация до 2023 година.

Междувременно "Хийтроу" обяви преди време, че ще съкрати 500 души, а очакванията за следващата година са да има 22,6 милиона пътници. Това е по-малко от една четвърт от броя им за 2019 година.