Основателят на SpaceX Илон Мъск се ангажира да дари 50 милиона щатски долара на Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в САЩ, предават световните медии. По този начин милардерът ще помогне за надвишаване на целта за набиране на средства от 200 милиона долара за борба с раковите заболявания, поставена от космическата мисия Inspiration4.

Мъск написа в Twitter:

"Разчитайте на мен за 50 милиона долара". Думите му дойдоха в отговор на публична покана за дарения от Inspiration4 в събота.

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

Те са достигнали орбитална височина от 585 километра три часа след излитането

Космическата капсула падна край бреговете на Флорида в събота вечер, завършвайки първия по рода си полет до орбитата на Земята, имайки на борда само космически туристи.

"Благодаря ви много SpaceX, това беше страхотно пътуване за нас", заяви милиардерът и командир на мисията Inspiration4 - Джаред Айзъкман след връщането си на Земята.

Заедно с Мъск, Айзъкман съфинансира мисията и организира космическото пътуване. Звездното пътуване има за цел набиране на средства за раковата болница "Сейнт Джуд" като до този момент са събрани над 160 милиона долара. Айзъкман лично дари $100 милиона.

Един от пътниците на борда беше Хейли Арсено - 29-годишна жена, преживяла рак, която работи като асистент на лекар във въпросната болница.

Полетът постави нов рекорд за достигната височина на космическия кораб Dragon на SpaceX. Счита се, че е от 2009-а насам не е имало мисия, което да праща туристи толкова далеч в открития Космос.

38 -годишният Айзъкман е основател и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments. Той е поел поста накомандир на мисията.