Мобилизацията в Русия отприщи голям поток от руснаци, които се преместиха в близки страни, без да са нужни визи, страни като Турция или Грузия. За някои по-богати граждани обаче се откри примамлива алтернатива на далечен остров в Карибите.

Към инвестиционната програма на Карибската държава Гренада изведнъж се зароди доста голям интерес. Голяма част от търсенето е именно от страна на богати руснаци, които искат да избягат. Това коментира Ричард Халам, специален съветник на програмата. Той смята, че руснаци съставляват най-голямата част от кандидатите тази година, цитиран Bloomberg.

Срещу минимална инвестиция от $150 000, кандидатите могат да получат паспорт на Гренада, който позволява безвизово пътуване до над 100 дестинации, включително Китай, Обединеното кралство и Шенгенското пространство на Европа. Това е и единствената карибска държава с инвеститорски договор със САЩ, който позволява на нейните граждани да кандидатстват за визи.

Първоначално, през март, Гренада забрани на руснаците да кандидатстват за гражданство чрез инвестиционна програма заедно с други карибски съседи, но промени мнението си през юни. Доминика, Антигуа и Барбуда са сред страните, които са запазили забраните.

Заявленията за визи чрез инвестиция в Гренада са се увеличили почти четири пъти, откакто тя отмени забраната си за кандидатстване от руснаци, според министерството на финансите на страната.

Войната доведе до разделение между страни и региони относно това дали да разрешат пребиваване на руски граждани на териториите им. Междувременно много от най-богатите граждани на Русия преместиха активи и яхти в Дубай, както и в Турция, за да търсят убежище от западните санкции.

Гренада създаде програмата за гражданство чрез инвестиция през 2013 г. и оттогава привлича някои богати китайски кандидати.