Може би на някои от пътниците на борда на самолетите на KLM от Холандия им се е струвало, че гласът на техния пилот, който се включва по време на полетите, им звучи доста познато.

И честно казано е доста възможно това да не е бил само обикновен пилот, но кралят на европейската държава. Да, точно така, крал Вилем-Александър Нидерландски разкри в интервю пред местния De Telegraaf, че 21 години подред е бил редовен "гост пилот" на самолетите Fokker 70 на KLM.

Преди това той е работил за холандските авиолинии Martinair, а сега му предстои да управлява Boeing 737, след като Fokker вече са изведени от употреба, пише Bloomberg.

Всъщност за холандците това не е пълна изненада, тъй като в страната се знае, че кралят е квалифициран пилот, който понякога управлява гражданските полети на KLM. Досега обаче не беше ясно колко често се случва това.

Е, от последния материал на De Telegraaf става ясно, че Вилем-Александър се качва на борда два пъти месечно. Той описва страстта си към пилотирането, като хоби, което му позволява да остави за известно време задълженията си като крал и да се съсредоточи върху съвсем различно занимание.

"Ти имаш самолет, пътници и екип стюарди и отговаряш за тях. Не можеш да "носиш" проблемите си със себе си, когато летиш", обяснява той.

"Така можеш напълно да се освободиш от всичко и да се съсредоточиш върху нещо друго. Това за мен е най-хубавата и отпускаща част на летенето", споделя още кралят.