La Samaritaine е голям универсален магазин, разположен на брега на река Сена, в близост до Лувърa. Най-големият конгломерат за луксозни в света LVMH, който е собственост на Бернар Арно, закупи сградата през 2001 г. и посвети седем години на обновяването й и 750 милиона евро. Така тя се превръща в най-луксозната дестинация за пазаруване.

Сградата е затворена в продължение на 16 години, след като е определена за опасна през 2005 г.

Тази седмица тя отвори врати. Търговската част на сградата е около 20 000 квадратни метра. Има 15 000 квадратни метра офис площи, 96 жилища и хотелска част.

Хотелът на име Cheval Blanc Paris ще отвори врати едва на 7 септември.

Според Bloomberg цените за стая започват от 1150 евро на вечер. В сградата се помещават магазини на повече от 600 различни марки.

Стъкленият покрив е една от най-емблематичните характеристики на сградата. Според LVMH всичко е преустроено, за да съответства на първоначалния дизайн от 1905 г. LVMH притежава 75 марки като Louis Vuitton, Givenchy и Dom Pérignon и т.н.

Първоначално сградата трябваше да отвори врати през 2020 г., но плановете се забавиха поради пандемията. Но според експерти навярно ще отнеме една или две години, докато туристите наистина се завърнат.